Comparație între programul Noua Casă 2022 și Creditul Ipotecar

In 2022 programul Noua Casă va fi din nou disponibil pentru tinerii ce vor ăa achiziționeze o locuintă, fondurile alocate in acest an vor fi de 1.5 miliarde de lei.
Creditul Noua casă din anul  2022 se acordă in lei, se poate achiziționa doar o singură locuința nu mai veche de 5 ani, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa diferă în funcție de veniturile ce pot fi dovedite cu documente justificative cerute de bănci, de gradul de risc și este de maxim:
– 66500 Euro la cursul BNR in Lei, pentru locuințe al căror preț este de maxim 70 000 Euro, avansul solicitat este de 5%, pentru un punctaj mai bun este recomandat sa fie mai mare.
– 119000 Euro la cursul BNR in Lei, pentru locuințe al caror preț este de maxim 140 000 Euro, dacă valoarea depașeste această sumă, diferența va fi suportată de client, iar avansul in acest caz este de minim 15%, fiind vorba de o sumă mare, este recomandat a se merge pe un avans de 20-25%, pentru un grad de risc mai scăzut.

Dobânda la creditul Noua Casa comparativ cu Creditul imobiliar ipotecar

Dobânda pentru creditul imobiliar Noua Casa (vechiul program Prima Casa) conține o parte variabilă si o parte fixa , respectiv IRCC + 2% partea fixa a băncilor.

IRCC – Indicele de referintă pentru calcularea ratelor la creditele acordate consumatorilor.

Ce conține mai exact indicele IRCC ?

Indicele IRCC este calculat ca media ponderată a ratelor dobânzilor la depozite cu volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, si este calculat zilnic si trimestrial.

Fară a vă bate capul cu detalii foarte tehnice, acest IRCC este o masură luată de Guvernul Romaniei prin OUG 19/2019, ca o protecție împotriva ROBOR-ului care creștea de la o zi la alta, cum este situația și acum. Acest indice IRCC il puteți vedea direct pe site-ul BNR aici odata cu publicarea inidicelui ROBOR zilnic la ora 11:00. La data scrierii acestui articol indicele IRCC trimestrial la 2021T3 este de 1.17% p.a. iar IRCC zilnic este de 3.48% p.a.

Astfel dobânda anuală efectivă este IRC la trimestrul precedent+2%. DAE la Noua casa ajunge la 4.5-5% p.a.

Comparativ cu creditele ipotecare pentru achizitii unde avem indicele IRCC + rata dobânzii negociate de bănci ce fluctuează între 2.5%-3% in funcție de gradul de risc, dobânda anuala efectiva urca cu 0.5%-1% , DAE se poate duce in jur de 6% p.a la creditul ipotecar față de Noua Casă.

Rata dobânzii la creditul ipotecar poate varia in funcție de perioada si tipul dobânzii fixă sau variabilă.

Reprezentanții de vânzări SIVCO Residence colaborează cu bănci ce oferă ambele credite și vă pot ajuta pe consultanța pe partea de finanțare.

Dacă ai nevoie de finanțare sună la telefon :0751563563 si te vom ajuta sa gasești metoda de finanțare potrivită.

Articole populare:

Urmăreste-ne și pe:

Prea ocupat să completezi formulare?

Trimite-ne numărul tău de telefon și te contactăm noi!